November 2021

Avtorica: NEŽKA KUKEC
Žanr:Slikanice za otroke
[Prelistajte knjigo]

Knjiga prinaša tri mačje zgodbe v rimah, ki nam pričarajo napete dogodivščine mačjih navihancev Zmajke in Oskarja. V prvi zgodbi se črno bela kosmatinka z zlatim zvončkom skrije neznano kam in jo iščemo po vsem mestu. V drugi spoznamo mačjega radovedneža, ki se odpravi v lov za čisto svojim domom in na poti naleti na marsikatero oviro. Brez zapletov in mačjih vragolij pa ne bo šlo niti v tretji zgodbi, kjer poleg obeh mačjih junakov nastopijo tudi gasilci.

Čudovite ilustracije, ki krasijo knjigo, so delo Jadranke Završnik. Ustvarila jih je z veliko srčnostjo in ljubeznijo, skoznje pričarala pravljični mačji svet in jim z drobnimi poudarki dala poseben pečat.

Mačja navihanca Zmajka in Oskar vas bosta popeljala na vznemirljivo mačje potovanje in poskrbela za prijetno in napeto družinsko branje. Font črk je prijazen tudi dislektikom.


Avtorica: LARA CAPPAROTTO ARH
Žanr:Duhovnost in Osebnostna rast
[Prelistajte knjigo]

Simbolni svet besed in podob(pot v samorefleksijo in introspekcijo)
Ženska potrebuje orodje za zdravo samoevalvacijo.
Kot vzornica se je prisiljena vedno znova s seboj soočati, se na novo odkrivati in najti potrebno energijo za premostitev odsluženih nefunkcionalnih vzorcev. Njena nrav je usmerjena v skrb za potomstvo tudi takrat, ko potomstva nima, kar nakazuje na zdrav naravni ohranitveni gon. Navkljub temu se mora otresti pretirane odgovornosti in konstruiranih sebstev*, ki niso njena last.

Moška in ženska vloga
Medtem, ko je moška vzgoja usmerjena v krepitev moči, inventivnosti in individualnosti, se žensko vztrajno usmerja v razvoj empatije in sočutja. Pričakovana ustrežljivost in skrb za okolico preko njenih zmožnosti, žensko postavljata na stranski tir, kar pogosto vodi v podrejenost, zagrenjenost, bolehnost in strogost do sebe. Negativni zaobjeti ponotranjeni vzorci sprožajo pripadajoče posledice, ki vodijo v reprodukcijo omejujočih sistemov. Ne vzpodbujajmo patriarhalnih zubljev, ki po nepotrebnem zaznamujejo našo zgodovino. Pričnimo negovati našo sekularno  (družbeno, religiozno in politično) skrhano samopodobo. Ženska je zrcalo sveta.