pisateljica, hipnoterapevtka
 rezkaosredkar@gmail.com
samozalozniki-slovenskih-knjig.si
www.facebook.com/rezka.osredkar
Rezka Osredkar | LinkedIn

 

   DODATNI VIRI:

Reprezentacija norosti v komediji in socialnem delu: doktorska disertacija
Uporabniška evalvacija društva za duševno zdravje v skupnosti – Altra : (stanovanjske skupine)
Bibliografije raziskovalcev (cobiss.net)
dLib.si – Darja Zaviršek (2000), Hendikep kot kulturna travma …
365-dni-boja-proti-nasilju-nad-enskami-v-ljubljani.pdf (ljubljana.si)

Rezka Osredkar je hipnoterapevtka in doktorica znanosti na področju sociologije. Magistrirala je na Institutum Studiorum Humanitatis, smer Antropologija vsakdanjega življenja. Je tudi diplomirana socialna delavka. Ukvarja se z duševnim zdravjem v skupnosti, kar je tudi osrednja tema njene teoretične izobrazbe in prakse. Rezka Osredkar je leta 1994 prejela Prešernovo nagrado za diplomsko delo Komunikacija kot temeljni socialni proces v medsebojnih odnosih.


UVOD V SUGESTIJO

Preteklo leto junija, je izšla v samozaložbi moja knjiga z naslovom: Uvod v sugestijo. Popelje nas v svet ‘sugestij’ od pomenov in sopomenov razumevanja sugestije, razprav o postavitvi teorije o sugestiji, placeba, hipnoze, do Lozanovih teoretičnih elementov sugestopedije.

Multidisciplinarni pristop vodi k uvrščanju, vpetosti, moči in pomenu sugestije za vsakdanje življenje v okvirih strokovnih spoznanj in dognanj, do izpostavitve podmen, ki se kažejo skozi zdravstveni in pedagoški diskurz.

Poleg pomembnosti sugestije v okvirih zdravja posameznika, v posameznih poglavjih izpostavljam sugestologijo in sugestopedijo, katere izvorni avtor je znameniti Georgij Lozanov. Navajam tudi teoretične elemente sugestopedije ter značilnosti sugestivnega pojava, ki ne predstavljajo nekakšnega nadstandarda, ampak  po mojem mnenju nujo za spremembo načinov in pristopov v pedagoških poklicih in pri učenju.

Posebno poglavje obravnava tudi sugestijo, kot popotnico za življenje. Dotika se odnosa z otrokom, primarne socializacije, prenosa starševskih prepričanj na otroka kot tudi sekundarne socializacije.

Obsega 320 strani in navajam cca 60 virov.


DRUŽBENO KRIŽIŠČE

V mesecu marcu letos, je izšla neleposlovna knjiga z naslovom: Družbeno križišče, avtorice Rezke Osredkar. V knjigi so zbrani zapisi, ki so nastajali kot dnevniški oziroma mesečni zapisi. Od začetka pandemije v Sloveniji, marca 2020, pa do decembra 2021, ko je  potekal tako imenovani četrti val v vseh razsežnostih.

Posamezni zapisi so kronološko razvrščeni. Vsebina zapisov dogajanj v pandemiji prikazuje okoliščine in dogodke na podlagi dnevnih opažanj in doživetij.

Čas, ki ga živimo, je prelomen in križišče je prostor vseh nas. Smo na razpotju, kjer se odločamo, kam in kako naprej.  Odločamo se, ali bomo nadgradili že nekoč pridobljeno, človekove pravice in svoboščine, spremenili odnos do okolja, do sočloveka,  do sebe, do denarja ali pa bomo s svojim delovanjem uničili planet do konca. Knjiga obsega 151 strani.