Petra Šobak
pisateljica, avtorica in učiteljica

petravljice@gmail.com
facebook.com/petravljice
instagram.com/petravljice

Želja, da bi pisala, je v meni rasla zelo veliko časa, vendar nisem poznala načina kako se zadeve sploh lotiti. Najbrž tako, da pač začneš pisati. A nekaj let nazaj, še nisem razmišljala tako logično. Torej kaj je vso to kolesje zagnalo naprej? Ker verjamem v moč misli, je mojo pot prekrižal ilustrator Jurij Žitek. Iskal je namreč nekoga, ki bi pisal pravljice, da bi jih on lahko ilustriral. Moj odgovor je bil pravzaprav vprašanje: ˝Lahko jaz poskusim?˝ Na mojo srečo je bil za in mi je dal priložnost. Kmalu je nastala zgodbica o Riji in Juriju je bila všeč. Tudi ilustracije so nastale v zelo kratkem času. A od tega je minilo že nekaj let in sprašujem se, zakaj je bilo potrebno čakati tako dolgo. Odgovor se najbrž skriva zgoraj. Ker ne veš, se ne znaš zadev lotiti, odlašaš in iščeš izgovore.

Poudarila bi rada, da je pomembno, da imaš v ozadju prave ljudi, ki nesebično pomagajo in te spodbujajo in tudi, da je veliko takih ljudi, a glavno vlogo na poti do zvezd imamo mi sami. Zavedati se je treba, da bo na poti do uspeha potrebno vložiti veliko truda, lastnega dela in angažiranosti. In naj še dodam, da je vredno.

Do sedaj sem izdala tri avtorske knjige za otroke, in sicer Rijin novi svet, Vse lepo in prav ter Sofija in dobra vila.

1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12p
13p
14p
15pp
16p
17
18
19p
20


  RIJIN NOVI SVET  

Prvenec Rijin novi svet je zgodba, ki govori o deklici, ki je imela nadvse rada sodobno tehnologijo. Računalnik, televizija, mobilnik so bili njeni stalni spremljevalci. Starša sta nekaj časa nemo opazovala, kako Rija tone, nato pa sta naredila oster rez in Rijo postavila pred dejstvo, da bo morala odkriti novi svet.


  VSE LEPO IN PRAV  

Druga knjiga nosi naslov Vse lepo in prav. Medvedek Gibko ni znal biti pri miru in ni nameraval predremati zime. Zaradi njegove radoživosti je držal pokonci celo družino. Ker Medvedovi niso spali in je v brlogu gorela luč, so se na mogočne prebivalce gozda obrnili šibkejši in bolj ogroženi člani soseščine ter zaprosili za njihovo pomoč. Družina je z veseljem ponudila roko prijateljem v stiski, jim pomagala in preživela zimo v objemu najbližjih.


  SOFIJA IN DOBRA VILA  

Tretja pravljica Sofija in dobra vila govori o drugačnosti in sprejemanju le-te. Dobra in prijazna vila v tej pravljici je na prvi pogled bila videti strašna in nevarna, zato so se je bali vsi prebivalci v gozdu. Bila je zelo osamljena in žalostna, dokler ji poti ni prekrižala ljubka deklica Sofija, ki se ni zmenila za to, kaj pravijo drugi. Oči je odprla tudi ostalim, ki so vilo sprejeli. Skupaj so se nato podali na pot nepozabnih dogodivščin.Moje zgodbe in pravljice so namenjene tako otrokom kot odraslim. Zaupam v sporočilno vrednost mojih besedil. Verjamem, da bodo slikanice otrokom v razvedrilo in veselje, hkrati pa v poduk in morda celo v kakšno opozorilo. Kar se tiče staršev pa bodo knjige nekaterim brez dvoma odprle oči in razložile kakšno dilemo še z drugačnega zornega kota.