logopedinja, ustanoviteljica LogoPetka,
soustanoviteljica GingoTalk, soavtorica

petra@logopetka.com
www.gingotalk.com
https://www.facebook.com/gingotalk
www.logopetka.com
https://www.facebook.com/logopetka

Z eno besedo – logopedinja, ki otrokom v terapiji rada delim »petke«. Od tu tudi ime logopedske svetovalnice LogoPetka, kjer poleg terapij nudim predavanja za starše in strokovne delavce vzgojno-izobraževalnih ustanov. V prostem času preko različnih medijev pišem članke namenjene širši javnosti, s katerimi ozaveščam o problematiki ter spodbujanju govora in jezika pri otrocih.
In prav ob mojem delu se je porodila ideja o spletnem logopedskem portalu www.gingotalk.com, da bi otrokom, njihovim staršem, pa tudi vzgojiteljem, učiteljem in drugim profilom ponudila koristne informacije in produkte, ki bi pomagali k upočasnitvi trenda naraščanja govorno-jezikovnih težav, hkrati pa delovali tudi preventivno.
S kolegico logopedinjo  Meto Dolinar  in ilustratorjem Matjažem Deklevo smo načrtali in izrisali maskoto Gingo, ki se je sprva pojavila na slikovnih karticah VEM-POVEM, kasneje v obliki lutke s premičnim jezikom, trenutno pa  otrokom predstavlja hudomušnega, kuštravega potepina tudi v knjigi Gingo v deželi besed. Gingo tako postaja pravi logopedski pomočnik v različnih produktih, pokukal pa je tudi že onkraj slovenskih meja.
Portal se dodobra nadgrajuje tudi že s prvimi zvočnimi pravljicami, ki jih piše soavtorica knjige Gingo v deželi besed,  Dragica Šteh , katere pesem Čas je bila letos nominirana kot pesem leta 2021.

Brezplačne zvočne pravljice najdete na YouTube portalu GingoTalk:
https://www.youtube.com/channel/

Video prispevek: PREDOLGE ČAKALNE VRSTE ZA LOGOPEDA
www.24ur.com/predolge čakalne dobe za logopeda govorno jezikovne motnje pri otrocih vse pogostejše

trak1
trak2
trak3
trak4
trak5


GINGO V DEŽELI BESED

Knjiga ponuja dogodivščine malega Ginga, ki se sprehaja v deželi besed in odkriva svet. Zgodbe so namenjene otrokom med 2. in 8. letom, njihovim staršem, vzgojiteljem, učiteljem in vsem, ki želijo spodbujati otrokov govorno-jezikovni razvoj.

 • 64 strani,
 • trda vezava,
 • dimenzije: 28 × 24 cm
 • vsebuje dodatne nasvete in ideje za spodbujanje komunikacije, govora in jezika.

Knjiga je sestavljena tako, da jo lahko prebiramo po vrsti, lahko izbiramo teme, ki otroka zanimajo ali pa se ravnamo po navodilih logopedinje in se malo dlje pomudimo pri eni zgodbi, ki ima točno določen logopedski cilj. Glavni junak knjige je seveda Gingo, ki otroke spodbuja tudi k spoznavanju črk in jih vabi v svet branja. 

 • Vsebuje pomembno strokovno logopedsko podlago.
 • Vsaka zgodba ima skrbno zastavljen logopedski cilj in nasvete za vaje.
 • Besedila, zapisana v barvitih oblačkih, so sporočila glavnega junaka – Ginga, zato lahko knjigo beremo tudi s pomočjo Gingo lutke.
 • Zgodbe so kratke in preproste, primerne tudi za tiste otroke, ki so ob branju manj pozorni ali se težje umirijo.
 • V knjigi se izmenjujejo male in velike črke, namenjene spoznavanju abecede in učenju branja.
 • Posamezna zgodba je prirejena za prepoznavanje ali pridobivanje točno določenega glasu.
 • Zgodbe se lahko berejo po vrsti ali pa glede na cilj, ki ga želimo doseči.
 • Nazorne in slikovite ilustracije v knjigi nas vodijo k poimenovanju, naštevanju, tvorjenju povedi ter tudi k vajam motorike govoril.