pesnica in pisateljica
mag.klementina.sambolic@protonmail.com
Spletna stran: https://magklementinasambo.wixsite.com
Facebook: https://www.facebook.com/Literarno.poet
Facebook: https://Klementina Sambolič, samozaložba SAM
Instagram: https://www.instagram.com
Youtube:    https://www.youtube.com


Po poklicu sem profesorica razrednega pouka, univerzitetna diplomirana socialna delavka in magistra znanosti, smer: zakonska in družinska terapija. Sem l.1977 rojena Žalčanka, Savinjčanka, pot pa me je kasneje odnesla v okolico Ljubljane, od koder se rada vračam na Savinjsko, tudi za voljo mojega literarnega udejstvovanja. Obiskovala sem I.Osnovno šolo v Žalcu, kjer sem se preko številnih dejavnosti, med drugim igranje pri lutkah in pomoč v šolski knjižnici, spontano kalila kot ljubiteljica kulture.To so opazili tudi drugi, saj sem ob koncu osnovnega šolanja prejela knjižno nagrado za večletno delo na kulturnem področju. V letu 2021 pa sem bila prejemnica bronaste značke Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti. 

trak-2
trak-1

Prve pesmi sem napisala kot gimnazijka jezikovnega oddelka I. Gimnazije v Celju. Ker je moj notranji svet vedno bil bogat, sem kot študentka Pedagoške fakultete v Mariboru, poeziji priključila še pisanje kratkih zgodb v obliki črtic, za katere sem črpala navdih iz svojega življenja, pa tudi domišljijskega sveta. Kar je bila odlična odskočna deska za moje kasnejše pisanje proze. Veliko navdiha za svoje pisanje pa jemljem tudi iz narave. Tako je moj najljubši “pisateljski stol,” za pisanje poezije bil na vlaku, ki je drvel mimo zelene pokrajine iz Celja v moje študijsko mesto Maribor. Kot študentka sem svojo poezijo objavljala v revijah Novi obrazi in Litera, sedaj pa redno objavljam v literarni reviji Celjskega literarnega društva Vsesledje. Za predstavitev svojega literarnega ustvarjanja sem priredila že kar nekaj literarnih večerov, tako samostojnih kot v sodelovanju z ostalimi člani Celjskega literarnega društva, katerega članica sem prvič postala l.2003, kmalu po njegovi ustanovitvi. A pot od moje prve pesmi v gimnazijskih letih, do moje prve pesniške zbirke je bila dolga; moja prva pesniška zbirka Prerojena je izšla konec l.2018, pol leta kasneje pa moj prvi, avtobiografski, roman: Na polju svobode (2019); knjigi sem ustvarjala sočasno. Temu sta sledili še dve pesniški zbirki: V neskončnost-Infinity (2019) in tretja: Očarana (2020). Na poti pa je tudi že moja, do sedaj najobsežnejša, četrta pesniška zbirka: Temna jadra na obzorju (2022). V lanskem poletju pa sem izdala svoje drugo prozno delo: Na koncu tunela je luč (2021).

Vabljeni, da moje knjige poiščete v slovenskih knjižnicah in večjih knjigarnah!


PREROJENA
Prerojena je pesniški prvenec pesnice in pisateljice, izdan decembra 2018. Vsebuje 31 pesmi, razdeljenih v tri večje sklope: neimenovani, Iz novele(romana): Na polju svobode in Iz “naftalina”. Pesmi iz pesniške zbirke so nastajale sočasno z njenim romanom: Na polju svobode. Zato je osrednje pesmi iz pesniške zbirke,  avtorica vključila tudi v roman. Pesmi predstavljajo žensko lirično poezijo.

NA POLJU SVOBODE
Avtobiografski roman Na polju svobode, s podnaslovom: Zgodba o mojem preživetju, je izšel aprila 2019. Roman je sestavljen iz treh delov. Prvi del govori o ženski, ki je preživljala nasilje s strani bivšega moža, drugi del opisuje njeno popotovanje in dogodivščine ob iskanju princa na belem konju, svoje sorodne duše. Opis v obeh delih avtorica začini s ščepcem humorja in ironije. V tretjem delu opiše svojo življenjsko pot in primarno družino v kateri je odraščala, ter s strokovnega vidika osvetli svoje napačne izbire moških. Sočasno z romanom je nastajala tudi avtoričina prva pesniška zbirka Prerojena, katere pesmi so sestavni del romana.

 V NESKONČNOST-INFINITY
Druga pesniška zbirka: V neskončnost, Infinity (nov. 2019) vsebuje 18. pesmi. Izšla je le enajst mesecev po njeni prvi pesniški zbirki, Prerojena (dec. 2018). Z njo avtorica nadaljuje v slogu svoje ženske lirične poezije.

OČARANA
Je avtoričina 3.pesniška zbirka, izšla je novembra 2020. Poleg njene poezije, 31 pesmi, je zbirka v sklepni besedi pospremljena s celotno recenzijo literarnega kritika, pesnika in pisatelja dr. Roberta Simoniška. 
“V najširšem pomenu je lirski subjekt tudi v zbirki Očarana razpet med doživljanjem banalne vsakdanjosti in hrepenenjem po nečem bolj pristnem, čutnem in trajnem.”
-Iz literarne recenzije dr.Roberta Simoniška.

NA KONCU TUNELA JE LUČ (proza)
Na 160 straneh se prepletata avtoričin dnevnik in članki iz enoletnega obdobja pandemije koronavirusa, od njenega začetka dalje. V dnevniku avtorica opisuje svoj pogled na dogajanje, ter družbene razmere v tem negotovem času pojava Covida 19. V člankih pa bralce spodbuja k družbeni ozaveščenosti, solidarnosti, ter skrbi zase v času mnogih stisk in izzivov, ki jih pandemija prinaša.  V to preplete tudi nekatere segmente iz osebnega doživljanja in življenja v tem času, vse skupaj pa začini z zanjo prepoznavnim ciničnim slogom, kar sicer nadvse resnim dogodkom in  dogajanju, daje nekoliko humorno noto.

TEMNA JADRA NA OBZORJU

Temna jadra na obzorju je že 4. pesniška zbirka pesnice in pisateljice, Klementine Sambolič. Je do sedaj njena najobsežnejša pesniška zbirka ženske lirične poezije, s 53 pesmimi, ki so nastajale med leti 2020 in 2021 in odslikavajo bolj pesimistično družbeno, kot tudi avtoričino obdobje.Kot že sam naslov: Temna jadra na obzorju pove, je tudi poezija v avtoričini zbirki na trenutke bolj pesimistična od njene prejšnje, a vendar z njo pesnica občasno poskuša splezati z optimističnim zrenjem kot je v pesmi:Šla bom!

Šla bom!
Med valove morja
bleščečega se od soja kristalov.
Stran od temnih jader na obzorju.

Kratke predstavitve avtoričinih knjig in njene poezije si lahko ogledate na njenem youtube kanalu: pesnica KS https://www.youtube.com

Naročila in nakup knjig preko distributerja:
info@avrora.si in pri avtorici: mag.klementina.sambolic@protonmail.com