pisateljica
eva.kurnik97@gmail.com
evakurnik.si
facebook.com/Eva-Kurnik-pisateljica
facebook.com/Eva-Kurnik-knjige

Branje in predvsem pisanje mi je bilo najbrž položeno že v zibelko, kajti zgodbice sem si izmišljevala (ter narekovala) skoraj še preden sem znala zapisati svoje ime. Prva daljša besedila sem pričela pisati že v osnovni šoli. Domišljije in idej mi ni manjkalo, iskrenega veselja do pisanja prav tako ne. Zanimanje za pisano besedo so opazili že osnovnošolski učitelji in me ves čas vzpodbujali k nadaljnji ustvarjalnosti, med drugim tudi preko Cankarjevih in drugih tekmovanj s ciljem razvoja pisateljske žilice.

Kot dijakinja sem na Srednji ekonomski šoli Maribor dokončala svoj prvenec, kriminalno – ljubezenski roman z naslovom Njena pot, ki je leta 2016 izšel v samozaložbi. Tri leta kasneje (2019) sem izdala roman Toskanski spev. V letu 2021 je sledila izdaja prvega dela družinsko – ljubezenske sage pod naslovom Zlato listje v snegu, ki je uvod v prihajajočo trilogijo.

Po končanem srednješolskem izobraževanju sem se dločila za študij slovenistike na Filozofski fakulteti in univerzi v Mariboru. Hkrati ves čas ustvarjam, se pisateljsko udestvujem in delujem na področju slovenskega jezika.

Članki o avtorici:
[Prispevek na blogu Knjižni šepet], [navalovihvrstic.blogspot.com], [www.dostop.si/eva-kurnik], [www.youtube.com/njena-pot], [www.dostop.si/portret-studentke], [www.vecer.com], [mkc.si/arhiv-dnevi-knjige], [365.rtvslo.si/arhiv/dobro-jutro], [zpm-mb.si/novice-dogodki], [booknjiga.com/2019/08/20], [zpm-mb.si/novice-dogodki] m.youtube.com/pogovorna_oddaja]


Zgodba o tem, kako lahko travma ene nedolžne osebe uniči več nedolžnih življenj. Tematika kriminalno – ljubenskega romana Njena pot je družinska, v središču je mati z dvema otrokoma in mračno skrivnostjo, ki vpliva nanjo in ljudi okrog nje. Zgodba poteka v razponu nekaj desetletij in spremlja Milenino življenje od mladih let do starosti. Njena pripoved se prične odvijati ob koncu sedemdesetih let prejšnjega stoletja in se zaključi v današnjem času skozi oči njenih dveh (tedaj že odraslih) otrok. Dvojčka Ana in Tomaž spoznata materino zgodbo s pomočjo njenega dnevnika. Ob branju dojameta, zakaj sta morala odraščati brez matere, oziroma čemu so bili stiki med njimi tako omejeni, kakšno je bilo njeno življenje in čemu se je odločila za nekatera dejanja, ki so slednjič usodno vplivala nanjo in na zasuk njene usode, s tem pa tudi na vso preostalo družino. Ob njenih besedah se zavesta tudi nekaterih svojih napak in jih skušata popraviti tudi s pomočjo osebe, ki bi morala biti ob njiju skupaj z njuno materjo, a so določeni ljudje zaradi starih zamer ali pa le po trenutnem navdihu poskrbeli, da do tega ni nikoli prišlo, vsaj v njunem otroštvu ne. Kljub mnogim tragedijam ves čas izraža željo po svetlejši prihodnosti in lepšem življenju, predvsem pa za rešitev težav postavlja najpomembnejšo človeško vrednoto; ljubezen. Zainteresiranim bralcem sporočam, da je moj literarni prvenec Njena pot v fizični in/ali avdio obliki na voljo v večini slovenskih knjižnic. Vesela bom vsake nove izposoje in vsakršnega mnenja ter kritike.


V središču romana je zapletena ljubezenska zgodba, ki jo lahko spremljamo z vidika več junakov in se ves čas prepleta z različnimi platmi človeške moralnosti. Protagonisti in preko njih tudi bralci se sprašujejo o svojih vrednotah, predvsem družini, koliko so zanje pripravljeni žrtvovati ali jih spremeniti, da bi dosegli svoje cilje. Osrednji motiv je materinska in ženska ljubezen, tema pa družinsko – ljubezenska s pridihom kriminalke. Dogajanje se začne v sodobnem času, ko se ena izmed protagonistk romana, Anja Lah, po tragični izgubi ljubezni iz mladosti oddalji od družine in svoja občutja večinoma izraža preko pisanja, kar postane celo njen poklic. Mlajšo sestro in delno tudi mater krivi za nesrečo, v kateri je njen fant Gregor izgubil življenje, in brez prave volje do novega začetka se odseli daleč stran od svojih bližnjih. Nekega dne v svoj dom po naključju sprejme tujca in za kratek čas je videti, kot da se bo njeno življenje obrnilo na bolje … Vzporedno z Anjino pripovedjo spremljamo zgodbo njene matere Tatjane, ki se dobrih trideset let prej odvija v Toskani in kasneje Sloveniji. Tako dobimo vpogled v otroštvo obeh njenih hčerá, proti koncu romana pa se preteklost preplete s sedanjostjo in razkrije skrivnost, ki se kot rdeča nit vije skozi celotno zgodbo in bralca ves čas drži v napetosti. Bežno se srečamo tudi z nekaterimi junaki iz predhodnega romana Njena potToskanski spev je v fizični in avdio obliki prav tako na voljo v večini slovenskih knjižnic. V kolikor ga v vaši še ni, vljudno vabljeni, da povprašate zanj.


Družinsko-ljubezenska saga o ljubezni in odpuščanju sredi slikovite vasi Vojsko nad Idrijo. Med globelmi in gorami v prekrasni naravi sredi podeželja ni vse tako zelo idilično. Protagonisti so razpeti med dvema ljubeznima. Moralnostjo in realnostjo. Upanjem in vdajo. Družino in maščevanjem. Dobri dve desetletji stare zamere zamajejo sicer trdne družinske temelje in ogrozijo porajajočo se mlado ljubezen. Hči se je prisiljena odločiti med očetom in svojo vestjo.