Dragica Šteh, pisateljica in pesnica
https://www.facebook.com/dragica.steh

 

Sem žena in mama štirih otrok starih od 9 do 16 let. Po poklicu sem učiteljica matematike in ljubezen do številk, enačb, izrazov in matematičnih resnic je vsaj tako močna kot ljubezen do besed. V prostem času pišem vse mogoče. Trenutno največ pesmi, pa tudi pravljice za otroke in gledališke igre, ki jih uprizarjajo domače gledališke skupine. Kar nekaj mojih zapisanih besed je bilo že tudi izdanih, predvsem ob podpori občine Ivančna Gorica, zavoda za kulturo in turizem Prijetno domače ter Javnega sklada za kulturne dejavnosti, izpostava Ivančna Gorica. Kar se tiče samozaložbe pa sem zelo ponosna na zbirko pesmi z naslovom Vse ostalo in na pravljico Škrat Ivan in princesa Ivanka najdeta zaklade na Krki.

Zbirka pesmi   VSE OSTALO   je otrok korone. V tem času smo izumljali nove načine komunikacije, učenja, ustvarjanja. Je neke vrste poklon štiriletnemu obdobju, ko sem bila razredničarka 27 izjemnim posameznikom; v razredu, ki je izstopal po srčnosti, ustvarjalnosti, prostodušnosti, sladkih dobrotah in neopisljivi povezanosti. Učenka Ajda je z ilustracijami podkrepila zapisane besede in dala pesmim še vizualno podobo. Narisala je tisto, česar besede ne znajo. Ujela občutke, hrepenenje, radost.

 

  ŠKRAT IVAN IN PRINCESA IVANKA   sta pravljična lika, ki imata eno samo željo – mladim bralcem približati lepoto naših dolenjskih krajev ter njihove bogate naravne in kulturne dediščine.V knjižici Škrat Ivan in princeska Ivanka odkrivata zaklade na Krki, ki jo je ilustrirala kolegica Anka Švigelj Koželj, škrat in princesa poleg lepot Krške jame, reke Krke in drugih znamenitosti odkrijeta še čisto posebne zaklade, ki se jih ne da kupiti.

 

  GINGO V DEŽELI BESED   pa je še ena prijazna, predvsem pa v slovenskem prostoru zelo drugačna knjiga, ki je nastala v soavtorstvu s Petro Kavšek Vrhovec in Meto Dolinar. To je pravljica, ki vsebuje logopedske nasvete in je v pomoč staršem, vzgojiteljem in učiteljem pri prepoznavanju in odpravljanju govornih težav.

 


Pesniška zbirka   ČEZ LETO DNI   v spomin na pokojnega brata, prvega slovenskega policijskega vikarja, Janeza Novaka. Zbirka pesmi, ki jo bogatijo bratove misli in ilustracije Dore Šandor.

 

 

 

  PRIJETNO DOMAČE ZA MALE SANJAČE  – zbirka otroških pesmi, ki je posvečena 12 krajevnim skupnostim občine Ivančna Gorica. Izdal zavod Prijetno domače.

  POJO NAJ LJUDJE     – monografija o Taboru slovenskih pevskih zborov, ki je izšla v sklopu Domoznanske zbirke občin Dobrepolje, Ivančna Gorica in Grosuplje. V njej je popisana bogata petdesetletna zgodovina največjega zborovskega festivala pri nas – Tabora slovenskih pevskih zborov, ki se na tretjo junijsko nedeljo odvija v Šentvidu pri Stični.

 

  SVETI ANGEL     – besedilo v verzih po otroški molitvi Sveti angel, izšla pri založbi Družina.