pisateljica, jezikoslovka, Montessori pedagoginja
info@apolonijaklancar.si
www.apolonijaklancar.si
https://www.facebook.com
Gsm: 040 529 850


Sem Apolonija Klančar, jezikoslovka, Montessori pedagoginja in mama. Od leta 2014 se ukvarjam s pomočjo osebam s posebnimi potrebami. Večinoma delam z otroki in njihovimi družinami, ki znotraj šolskega in zdravstvenega sistema ne dobijo celostne obravnave za svoje težave. Med njimi so otroci s slabo pozornostjo in drugimi ‘šolskimi’ problemi, otroci z avtizmom, cerebralno paralizo in različnimi sindromi. Pomoč, ki jo izvajam, temelji na uravnavanju nezavednih avtomatizmov, ki vodijo naše zaznavanje in delovanje. Moje glavno učno sredstvo sta dotik in gib, najbolj uporabljeni pristop pa integracija refleksov po metodi dr. Svetlane Masgutove.
O svojem delu in izkušnjah sem napisala štiri knjige. V njih opisujem vzroke težav svojih strank, npr. težave z zaznavanjem, obvladovanjem telesa in s samoregulacijo. Predstavim način pomoči za opolnomočenje telesa in duha. Pisati sem začela zato, ker sem staršem vedno znova morala razlagatiiste stvari, ki jih niso našli v nobeni literaturi, napisani v njim razumljivem jeziku.
Moje pisanje je hibrid med osebnimi zgodbami, študijami primera, nevrologijo za telebane, priročnikom in poezijo. Če želite koga obdariti z navdihujočo knjigo, ki je lepa tudi na pogled, predlagam svoja dva romana, vsem šolnikom in staršem pa knjigo o pozornosti.
Na mojem spletu najdete kazala, recenzije in vzorčne strani mojih knjig, na YouTube kanalu pa si lahko ogledate predstavitve knjig. Vabljeni k branju in ogledu.Vesela bom vašega odziva.

You tube (predstavitev knjig): www.youtube.com

T1
T2
T3


Vsi moji otroci in njihove mame: avtobiografski roman (2018)

Moj pisateljski prvenec iz leta 2018 prinaša zgodbe mojih strank, ki se zgoščajo okoli devetih tem: težave z govorom; družine oseb s posebnimi potrebami; slaba pozornost in disleksija; razvojni zaostanki in prešolanje; nerodni in srčni otroci; povezava gibanje–učenje; psihične stiske otrok in njihovih staršev; moje razumevanje integracije refleksov; zgodbe, ki so jih napisale moje mame.
Delo lahko berete na različnih nivojih: kot zgodbice mojih otrok, v katerih morda prepoznate svojega, ali kot poljudno strokovno delo, kjer v opombah pod črto najdete še dodatno literaturo in spletne povezave. Delo krasijo čudovite ilustracije Kristine Poljanšek po predlogi moje poezije, ki je tudi v romanu. Recenzije so napisali Vlasta Nussdorfer, dr. Janez Vogrinc, mag. Petar Papuga in Tadeja Zupan Arsov.
Vlasta Nussdorfer: ”Zgodbe otrok velja brati in ob njih razmišljati – z ljubeznijo. Kajti prav drugačni otroci jo rabijo kot popotnik vodo v puščavi, da bodo stopili iz nevidnega v naš vidni svet. Tu so, le objeti jih je treba. Danes in ne jutri.


POZOR(NOST)! Za starše in učitelje (2019)

Želja skoraj vseh staršev, ki pridejo k meni na svetovanje, je ‘boljša pozornost’ njihovega otroka. Ampak kaj sploh je to – pozornost? Kako jo izmerimo? Kdaj se razvije? Kaj jo ruši? Zakaj je vidna pozornost tako pomembna v šoli? Kaj ima opraviti z disleksijo ali bralno-napisovalnimi težavami?
Na vsa ta vprašanja v poljudnem jeziku odgovarja taknjiga, za katero je Marko Juhant v svoji recenziji zapisal: ”Če bi imel moč predpisovati knjige drugim, bi ta gotovo našla mesto na samem vrhu seznama. Je obvezno čtivo za študente vseh smeri za delo z ljudmi, prav tako za tiste strokovnjake, ki že obupujejo, in tiste, ki so se odločili, da bodo stopili na samostojno strokovno pot.”
Vas zanima, kaj je potrebno, da ne samo gledamo, ampak tudi vidimo, ne samo poslušamo, ampak tudi slišimo in se učimo česarkoli? Kako se stres odraža v naših možganih in gibanju? Potem je ta knjiga odličen uvod v to, kaj vse se dogaja med učenjem in zakaj je gibanje tako pomembno, da se nam v prvih letih naložijo dobri ‘windowsiza zaznavanje in učenje’ in se kasneje tudi posodabljajo.


Matematika steče! Priročnik z vajami (2020)

Knjiga je plod dela z osnovnošolci, ki jim matematika nikakor ni stekla in jim je zato grozilo prešolanje. Je zbirka vaj za izgraditev številske predstavljivosti, ki so temelj osnovnošolske matematike. Natančno opiše, kako izdelate didaktični material,in korake dela z njim. Vsebuje bogato slikovno gradivo, vaje za seštevanje, odštevanje, množenje in deljenje, vaje za zavezovanje vezalk ter za odčitavanje časa na uri s kazalci.
Vajeso podprte z uvodom, ki poljudno razloži, kaj je številska predstavljivost, in vam pomaga oceniti, na kateri stopnji znanja se nahaja matematika vašega osnovnošolca, ki ima s tem predmetom težave. Na koncu knjige najdete osupljive zgodbe iz moje prakse.
Pika Rajnar je o delu zapisala: ”Te vaje so učenje osnov matematike, razstavljeno na prafaktorje. Knjiga pove, kako pomagati otroku na pravilen način, ki ohrani veselje do učenja in zaupanje v lastne sposobnosti.”


Življenje: smrtno nevarno! Dr. roman (2021)

Čeprav so glavni liki stari več kotšestdeset, lahko roman berejo tudi mladoletne osebe, ko staršev ni poleg. Govori o ljubezni, bolezni, upanju in prijateljstvu v času pandemije. Junaki romana so Primož Bogatini – podjetnik z glioblastomo; Zofka Kmet – dela z odpisanimi in obožuje glasbo, tango in košutnik; Nace Motorola – strojnik,praktična inženirska duša in taksist; Živa Veselko – radoživa nepremičninska posrednica, zaljubljena v življenje; Maria Kocher – upokojena kuharica; Stevo Mrki – floristični mojster, krasna depresivna duša; Dr. Matthias Warburg – strastni plesalec tanga.

Na mojem YouTube kanalu lahko poslušate branje izbranih odlomkov romana. Milena Miklavčič je v svoji recenziji zapisala:
»Nekateri boste Zofkino pisanje brali kot zanimiv, rahlo satiričen roman, drugi boste v njem sicer zaman iskali opolzkosti, boste pa zato našli živahne in žmohtne dialoge med glavnima junakoma. Tretji se boste ob razpletu dogodkov nehote spraševali, koliko je v napisanem avtobiografskega. Četrti se boste soočili s številnimi odgovori, ki ste jih predtem zaman iskali…
V življenju lahko izgubimo vse materialno, pa ni nobene škode. Hudič pa je, ko izgubimo sebe, čeprav se navidez zdi, da nas obdajajo stvari, ki si jih marsi katero srce poželi. In pravzato, da se vam ne bo zgodilo slednje, je vredno, da preberete Zofkinok njigo. Njene besede se vas bodo, tako kot mene, globoko dotaknile in v vas prebudile željo, da postanete takšni kot Primož… In potem boste z lahkoto, brez razmišljanja, sezuli čevlje in bosi stekli po travi ali celo zabredli v vodo bližnjega potoka. Veste, tumor – glioblastom pa sploh – je strašna stvar, a tumor naduši, ta pa je peklenski!«