Mojca Rudolf

Mojca Rudolf

SVETI PATRIK

17 MAREC: DAN IRSKE


13.3.2022

Author:
Mojca Rudolf

   DAN SVETEGA PATRIKA

Za začetek irska šala:  kakšna je razlika med irsko poroko in pogrebom? Na pogrebu je samo eden manj pijan. Ja, Irci 17. marec praznujejo dan, ko je umrl njihov največji svetnik Patrik.

To je dan, ki je od leta 1903 je na Irskem državni praznik. Toda, ali ste vedeli, da je državni praznik na ta dan tudi v Monserratu, majhnem karibskem otročku v spomin na irsko zgodovino otoka in spomin na upor sužnjev 17. marca 1768?

Dan, ko so odprti vsi pubi in bari.
Dan, ko na svetu spijejo kar trikrat več piva Guiness. Zelo popularna pa so tudi zelena piva., v potokih teče tudi whisky.
Dan, na katerega bi se moral nositi vsaj en kos zelenega oblačila.
Dan, ko se vrti tradicionalna irska glasba, pa tudi bolj moderna in ko ne smejo manjkati pesmi Whiskey in the Jar, Irish Rover, Danny Boy…
Dan, ko kraljuje simbol triperesne deteljice (Shamrock).

Presenetljivo dejstvo je, da je bila prva parada na dan Svetega Patrika ni bila na Irskem, temveč v Bostonu, leta 1737. Prvi Dan Svetega Patrika v domovini Irski so praznovali šele leta 1903.

Največje praznovanje dandanes zagotovo poteka v New Yorku, kjer se zabave udeleži več kot 150 tisoč ljudi. Ta praznik praznuje več kot 100 držav, praznujejo recimo tudi v Argentini, kjer se ta dan odvija več festivalov in dogodkov. Še nekatera zanimiva mesta, ki ga praznujejo so: Dubaj, Istanbul, Tokio, Oslo. Skozi nekatera večja mesta, kjer se praznuje ta praznik, pa tečejo tudi reke obarvane v zeleno – ta tradicija je v Chicagu že od leta  1962. Reko pa v zeleno obarvajo tudi v Singapurju. Vsako leto v reko zlijejo, okolju varno, barvilo, ki reko za nekaj ur obarva v zeleno. Tudi mnoge svetovne znamenitosti se na ta dan obarvajo v zeleno, več kot 600,  vključno z rimskim Kolosejem, poševnim stolpom v Pisi in operno hišo v Sydneyju.

   Toda kdo je bil Sveti Patrik, ki je eden glavnih zavetnikov Irske?

Rodil se je v 5. stoletju v Angliji rimskim staršem, njegovo prvotno ime je bilo Maewyn Succat.
Kljub temu, da je bil njegov oče diakon in njegov ded duhovnik, sam v mladosti ni bil veren.

Legenda pravi, da so ga pri 16. letih ugrabili irski razbojniki in ga kot sužnja odpeljali na Irsko. Tam naj bi šest let živel kot pastir, ko je našel boga, ki naj bi mu rekel, naj pobegne nazaj domov. Tako se je res vrnil domov, se spreobrnil in postal duhovnik. Kasneje se je nato vrnil na Irsko kot misijonar, da bi tamkajšnje nevernike spreobrnil v krščanstvo. Poganom je krščansko troedinost poskušal razložiti s primerom triperesne deteljice. Rekel je, da listi ponazarjajo Očeta, Sina in Svetega Duha Svete Trojice.

Umrl je 17. marca, nekje sredi 5.stoletja. Pokopan naj bi bil v Downpatricku v okrožju Down na Severnem Irskem.

Sláinte! Na zdravje!