Maja Horvat

Maja Horvat

SLOVENSKI PRAZNIKI

GREGORJEVO, 12. MAREC


6.3.2022

Author:
MAJA HORVAT

Na Gregorjevo, 12. marca, se ptički ženijo. Gregorjevo je po svoje slovenska inačica Valentinovega in v resnici ne gre za pozabljeni praznik, saj ga praznujejo še v številnih slovenskih krajih. Ime je dobil po papežu Gregorju Velikem, Gregorju I., ki ga imenujejo tudi prinašalec luči oz. znanilec pomladi.

Praznik so nekoč praznovali na prvi spomladanski dan, vendar so leta 1582 v Sloveniji sprejeli gregorijanski koledar. Le-ta je ime dobil po drugem Gregorju, a to je že druga zgodba. Je pa ravno sprememba koledarja razlog, da danes Gregorjevo praznujemo nekoliko prej.

 Stari običaji in njihove skrivnosti

Kot vse ostale praznike, tudi Gregorjevo spremljajo številni stari običaji. Nekateri danes še živijo, drugi pač ne.

V starih časih so tako mladenke na Gregorjevo že zjutraj pogledale v nebo in prva ptica, ki so jo videle na obzorju, je naznanila, kakšen bo njen mož. Če boste temu običaju sledile tudi ve, si ne pozabite prebrati kaj o pticah. Samo tako boste namreč vedele, kakšnega moža pričakovati. 😉 A šalo na stran. Če je ta običaj že nekoliko pozabljen, pa Gregorjevo s seboj nosi tudi nekatere druge še živeče običaje.

Po nekod so na predvečer Gregorjevega v potoke in reke metali manjše goreče predmete ali kose lesa natopljene s smolo. S tem so simbolično vrgli luč v vodo. Prav met luči v vodo je tisto, kar je še posebej povezano z Gregorjevim. Praznik je namreč pomenil konec dela ob svečah in petrolejkah, saj je bil dan takrat že dovolj dolg, da je bilo delo mogoče opraviti tudi pri dnevni svetlobi.

Mnogo bolj romantična oblika »metanja luči v vodo«, je spuščanje Gregorčkov. Običajno gre tu za  razsvetljene barčice in hiške iz papirja in drugih naravnih materialov, ki jih ljudje spuščajo v reke. Ta običaj je v nekaterih slovenskih krajih živ še danes.

 Korenine spuščanja Gregorčkov v vodo segajo še dlje

Čeprav je Gregorjevo dobilo ime po svetniku, korenine spuščanja Gregorčkov v vodo segajo še mnogo dlje v preteklost in so povezane s čaščenjem slovanskih bogov.

Takrat so v vodo spustili ogenj – s smolo premazano in prižgano deščico ali kaj drugega. Ogenj je bil povezan s slovanskim bogom Perunom, voda pa z Velesom. Po ljudskem izročilu naj bi s tem naravi dali moč novega rojstva.

 Gregorjevo in vreme

Z Gregorjevim so povezani tudi nekateri citati, ki predvsem govorijo o tem, kakšno vreme in letina nas bosta čakala v prihodnosti. Na spletu sem zasledila tele…

»Če je ob svetem Gregorju breza zelena, so kosi godni že o svetem Juriju.«
»Če breskve pred svetim Gregorjem cveto, trije eno pojedo.«
»Če je slabo vreme, ne gre več nazaj; če je pa lepo, gre za štirinajst dni leč.«
»Po svetem Gregorju od vsakega vetra snega skopni.«

Ne glede na to, ali praznujete Valentinovo ali Gregorjevo ali pa nobenega od teh dveh praznikov, vam želim, da praznujete ljubezen, da praznujete dobro, da praznujete lepo. Naj živi ljubezen, torej, vedno in povsod!