Ksenija Bažon

Ksenija Bažon

PRAZNUJMO DAN ŽENA

8. MAREC


6.3.2022

Author:
Ksenija Bažon

 Kruh in Vrtnice ali Kruh in Mir ali oboje?

 Čestitke drage dame, gospe, gospodinje…, Ženske.

Kruh in Vrtnice je bil slogan žena, ki so se 8. 3. 1908 zbrale na ulicah New Yorka. Kruh je simboliziral ekonomsko varnost, vrtnice pa boljšo kvaliteto življenja.
Kruh in Mir pa je bil slogan ruskih žena, ki so zadnjo nedeljo leta 1917 pričele protest kot odziv na smrt več kot 2 milijona vojakov v vojni.

Danes, po tolikih stoletjih, tisočletju, smo zopet na izhodišču, ko si resnično želimo boljšo kvaliteto življenja in mir med ljudmi. Z ljubeznijo v naših srcih.

V zadnjih stoletjih smo življenje usmerili v moško energijo razvoja, napredka, vodstva, redu in organizaciji. Slabost te energije so želja po prevladi, nadvladi, zavist, pohlep, avtoriteta in nadzor. Na žalost vse za materializem, ki nas je tako zasvojil. Smo pa živeli v prepričanju, da je tako dobro za nas.

»Danes« pa se v nas prebuja zavest, da lahko imamo popolnoma vse iz tega materialnega sveta, pa nismo srečni. Ali pa tudi, da lahko nimamo nič iz tega materialnega sveta ali zelo malo, in smo srečni. Prebuja se naša ženska energija, energija narave, negovanja, oskrbovanja, rasti, užitka, udobja, dobrega počutja. Želimo živeti, živeti srečno.

Ženske danes osveščamo našo empatijo in potrpežljivost, prebujamo domišljijo in vedno bolj vključujemo v to tudi odločnost, drznost in akcijo. Kot kaže je prišel čas, da postavimo moško in žensko energijo v ravnovesje.

Zato je pomembno, da smo vključene v vse sfere delovanja, ki sledi ravno empatiji. Vsi rabimo spodbuden pristop v službah, kjer ne sme in ne more biti edini pomemben – kapital. Ampak, človek je tisti, ki s svojim delom ustvarja kapital, zato mora imeti v organizacijah posebno mesto prav ta človek – delavec. Sočutnost rabimo v naših življenjih, ko se nas dotakne bolezen. Ni nujno nas osebno, lahko tudi bolezen našega bližnjega. Na delu moramo biti zadovoljni in srečni, ker taki bomo tudi učinkoviti, kar se od nas pričakuje. Vendar, s tem se ne rodimo. Zadovoljstvo na delu lahko ustvari le organizacija, njen vodja. In zaradi lastnosti naše energije, rabimo v vseh segmentih delovanja nas – Ženske.

Odprimo srce in bodimo kar smo. Posvetimo pozornost tudi sebi, ker spoštljivost do sebe bo vodila k spoštljivosti do drugih. Ni sebičnost, če si priznamo ljubezen in če se objamemo ter potrepljamo po ramenih. Ugaja, pa tudi pomaga nam delati korake naprej. Povejmo sogovorniku, da se cenimo, cenimo sogovornika in od njega pričakujemo enako ravnanje. Pa naj bo to partner doma ali vodja v službi. Bodimo najboljša verzija sebe, taki kot nosimo sporočilo v srcu, da želimo biti.

Na današnji dan pa…

Vrtnice in Mir želim vsem vam, drage dame, gospe, gospodinje…, Ženske.

Vrtnice in mir dobesedno ter simbolično v duhu žena, ki so se borile v preteklosti za naše pravice.

Čestitke ob današnjem prazniku. Bodite ponosne nase, ker to…..si zaslužite in je vaša pravica.