Nataša Zupanc

Nataša Zupanc

MAGIJA

RESNICA ALI MIT


20.2.2022

Author:
NATAŠA ZUPANC

OBREDI, UROKI IN JUTRANJA KAVICA

 Legenda pravi, da preden je prvi človek prišel na ta planet, so nam božanstva pripravila raj na Zemlji; vodo, zemljo, zrak, živali in rastline. Prvi ljudje so se znali pogovarjati z živalmi in prisluhniti rastlinam, znali so prebrati, kaj so napisale zvezde na nebu in katera sporočila jim prinaša veter iz oddaljenih krajev.

Obredi in rituali prav tako obstajajo odkar se je človek začel povezovati ssvojim izvorom, božanstvi in vesoljem. Danes ni prav nič drugače. Vse to obstaja, samo v drugi obliki.

Svet magije me je vedno zanimal in že kot deklica sem vedela, da obstaja nekaj več kot to, kar lahko doživljamo s svojimi petimi čuti. Pred osmimi leti me je pot zanesla v Afriko in verjamem, da to ni bilo naključje. Imela sem priložnost, da sem se srečala z drugačno kulturo, tradicijo, še zlasti z magijo, šamanizmom, uroki in obredi. Ta svet me je povsem posrkal in mi ponujal bisere enega za drugim, katere sem nizala na svojo vrvico izkustev. Vse to je postalo moja strast in s tem sem znotraj sebe prebudila stara znanja in vedenja.

Mnogo ljudi me vpraša, kakšna je razlika med obredom in urokom. V bistvu se povezujeta in dopolnjujeta, nekaj razlik pa vendarle ostaja. Pa poglejmo.

Obred je dogodek, na katerem izvedemo neko dejanje, ki je običajno točno določeno, tako vsebinsko, kot tudi terminsko. Na obredih se praviloma moli, poje, pleše, prav tako se uporabljajo obredni predmeti, ki služijo za priklic dobrega v naša življenja. V Sloveniji poznamo predvsem cerkvene obrede (krst, birma, poroka, …) in pa ljudske, ki so vezani na časovno obdobje, kot so kresovanje, jurjevanje, martinovanje in tako naprej.

Uroki nam služijo za preklic nekega prekletstva, prekinitev škodljivih odnosov in vzpostavitev stanja, kot je bilo pred poslabšanjem. Urok zahteva več pazljivosti in predvsem zelo jasno izraženo namero, saj se v nasprotnem primeru lahko obrne proti nam. V našem prostoru ljudje uroke še vedno povezujejo s črno magijo, kar pa seveda ni vedno res. Oziroma, lahko je res, če za pomoč poprosite črnega maga.

Obredi, ki jih delam jaz, so veliko bolj osebni. Pri tem upoštevam dinamiko posameznika ali širši krog ljudi, ki pa mora sovpadati z dinamiko narave. Kot primer: obred zaključevanja  (vsega, kar se želimo znebiti), se naredi na zadnji lunin krajec meseca decembra.

Uroki, katere pripravljam, so tiste vrste, ki pomagajo naročniku osebno, vendar ne tako, da bi škodovali drugemu. Primer takšnega uroka je prekinitev energijskih vezi s ‘škodljivo’ osebo.

Dragi bralec, bralka, si kdaj pomislil, da morda opravljaš katerega izmed obredov, ne da bi se tega zavedal? Lahko vam povem, da je teh obredov kar precej. Moj vsakdanji jutranji obred je pitje kavice, v miru in tišini. Kaj pa tvoj?