Mojca Rudolf

Mojca Rudolf

   VALENTINOVO

   DAN ZALJUBLJENCEV

13.2.2022

Autor:
MOJCA RUDOLF

VALENTINOVO – OD KOD TE JE PRINESLO?

Kar nekaj verzij kroži, kako se je pravzaprav uveljavil Dan zaljubljencev – Valentinovo.

Po eni naj bi bil Sveti Valentin  rimski duhovnik, ki je v 3. stoletju proti volji oblasti opravljal skrivne poroke. Zaprt v hiši plemiča, je ozdravil slepo hčer svojega ugrabitelja, zaradi česar se je celotno gospodinjstvo spreobrnilo v krščanstvo, a to je zapečatilo njegovo usodo. Preden so ga 14. februarja mučili in obglavili, je deklici poslal sporočilo s podpisom »Vaš Valentin«.
Nekateri zapisi pravijo, da je bil še en svetnik z imenom Valentin v istem obdobju, in sicer škof v Terniju, ki je bil prav tako zaslužen za tajne poroke in so ga prav tako usmrtili 14. februarja.
Vendarpa  znanstveniki, ki so preučevali izvor tega praznika, menijo, da ti zapisi niso najbolj verjetni. Pravzaprav je valentinovo postalo povezano z ljubeznijo šele v poznem srednjem veku, zahvaljujoč angleškemu pesniku Geoffreyju Chaucerju.
Kako je torej Chaucer ustvaril valentinovo, ki ga poznamo danes? V 1370-ih ali 1380-ih je napisal 700-vrstično pesem z naslovom “Ptičji parlament”, ki vsebuje tudi to vrstico: “To je bilo namreč na dan svetega Valentina, ko vsaka ptica pride tja, da si izbere svojega partnerja.”
To je bilo obdobje v Evropi, ko se je oblikoval poseben niz romantičnih idej. Chaucer in drugi pisci njegovega časa so slavili romantiko med vitezi in plemenitimi damami, ki se niso mogli poročiti – pogosto zato, ker so bile dame že poročene – in tako so ustvarili dela, v katerih vre od  hrepenenja in tragičnih ovir, to pa še danes poganja  romantične knjige.
Do leta 1.400 so plemiči, ki jih je navdihnil Chaucer, začeli pisati pesmi, znane kot “valentine”, za svoja dekleta. Šele takrat  so se začele pojavljati zgodbe, ki povezujejo svetega Valentina z romantiko.
Toda v mitu o svetem Valentinu je še ena skrivnost. Ko je Chaucer pisal o dnevu, ko si vsaka ptica izbere partnerja, morda sploh ni mislil na 14. februar, ampak na 3. maj.
Po mnenju nekaterih je Chaucer na ta dan iskal način, kako bi proslavil zaroko kralja Richarda II z Anne Češko in ugotovil, da je ta dan praznik Valentina Genovskega. Pa vendar se je obdržal 14.2. kot dan romantike. Morda tudi zato, ker je februar najhladnejši mesec v Evropi, in je zato lepo, da se imamo česa veseliti.
Naj bo tako ali drugače, lepo se je spomniti na tiste, ki jih ljubimo. Na ta dan ali na kateri koli dan v letu. Majhne pozornosti so tiste, ki štejejo in tudi doprinesejo k boljšemu razumevanju in ljubezni, zato naj jih bo več in večkrat.  Se strinjate?